چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است؟ خطرناک بودن پوکیاستخوان بستگی بهشدت بیماری و میزان تراکم استخوان فرد دارد. در افرادی که استئوپروز شدید دارند (که به طور معمول در تست تراکم استخوان با نمرات پایینتر از -2.5 دیده میشود)، احتمال شکستگیهای غیرمنتظره بسیار بالا میرود. طبق آمارها، افرادی که به استئوپروز مبتلا هستند، تا 50 درصد احتمال شکستگی در نواحی حساس بدن مانند لگن، مچ دست یا ستون فقرات را دارند و بایدبه کلینیک فوق تخصصی پوکی استخوان مراجعه کنند.
بنابراین، هر چه بیماری شدیدتر باشد، خطر شکستگی و عوارض ناشی از آن بیشتر است. راهکار درمانی مناسب برای کاهش نشانههای استئوپروز به علت ایجادکننده این عارضه بستگی دارد و شامل مصرف داروهای خوراکی یا انجام فیزیوتراپی است. شاید از خود سؤال کنید که بیاهمیتی به درمان پوکیاستخوان چه عوارضی را به دنبال دارد؟ پوکیاستخوان تا چند درصد خطرناک است؟ در ادامه همراه ما باشید تا به سؤالات شما پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
- چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است و چگونه زندگی افراد را تهدید میکند؟
- پوکیاستخوان با چه نشانههایی همراه است؟
- افرادی که باید بدانند پوکیاستخوان تا چند درصد خطرناک است؟
- انتخاب شیوه درمانی مناسب برای کاهش نشانههای پوکیاستخوان
- راهکارهای خانگی برای کنترل بیماری پوکیاستخوان
- چند درصد از پوکیاستخوان خطرناک است و زمان مراجعه به پزشک
- چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است و عواقب بیتوجهی به آن
- سخن پایانی
چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است و چگونه زندگی افراد را تهدید میکند؟
پوکی در استخوان یکی از رایجترین عارضههای اسکلتی است که افراد در تمام سنین بهخصوص سالمندان را درگیر میکند. عارضه پوکی در استخوان تا پیش از وقوع شکستگی بافت استخوانی و عدم انجام تستهای تشخیصی مناسب، نشانههای آشکاری ندارد و بهعنوان یک بیماری خاموش شناخته میشود. در جواب این سؤال که چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است؛ باید به یک پزشک مراجعه کنید تا ضمن بررسی سابقه خانوادگی و انجام آزمایشهای لازم، شدت پیشرفت پوکی در استخوان را تشخیص دهد.
افراد میانسال در صورت ابتلا به پوکی در استخوان، انحنای غیرطبیعی قوز در ستون فقرات را تجربه میکنند. همچنین مهرههای ستون فقرات بسیاری از افراد در سنین جوانی یا میانسالی به دلیل کاهش مقاومت توده استخوانی خرد میشوند. در این حالت فرد با نشانههای خفیف تا شدید کمردرد مواجه میشود و کیفیت زندگی وی تحتتأثیر منفی این عارضه قرار میگیرد. حفظ سلامتی دندانها از دیگر دلایل اهمیت درمان پوکی در استخوان است که هزینههای درمانی دندانپزشکی شما را کاهش میدهد.
بسیاری از بیماران مبتلا به پوکی در استخوان شکستگیهای خفیف تا شدیدی در استخوانهای مچ پا، دست و ران را تجربه میکنند. همچنین شکستگی استخوان لگن یکی از دردناکترین نتایج کاهش تراکم توده استخوانی است که منجر به کاهش توانایی راهرفتن یا ایستادن میشود. جهت حفظ کیفیت زندگی خود و پیشگیری از عوارض دردناک پوکی در استخوان، به یک کلینیک درمانی تخصصی مراجعه کنید. پزشک متخصص ضمن بررسی علت پوکی در استخوان و انتخاب راهکار پزشکی مناسب، شدت این عارضه خطرناک را کاهش میدهد.
پوکیاستخوان با چه نشانههایی همراه است؟
عارضه استئوپروز در مراحل اولیه نشانههای آشکاری ندارد و ضمن انجام تستهای آزمایشگاهی و معاینه پزشک تشخیص داده میشود. درحالیکه بسیاری از بیماران مبتلا به این عارضه از دردهای شدید تا خفیف مفاصل زانو، شانه و آرنج خبر میدهند. شکستگی مداوم بافت استخوانی یکی دیگر از نشانههای مهم پوکی در استخوان محسوب میشود؛ در این حالت یک ناحیه از استخوان بهصورت مکرر میشکند.
افراد دچار پوکی در استخوان از ایجاد ترکهای کوچک تا بزرگ استخوانی به دلیل واردشدن ضربههای سبک یا چرخشهای ناگهانی با شدت پایین شکایت میکنند. ایجاد محدودیت حرکتی در مفاصل زانو و مهرههای ستون فقرات یکی از رایجترین علائمی است که بیماران پوکی در استخوان گزارش میدهند. همچنین این افراد کاهش تعادل حرکتی در حین راهرفتن را تجربه میکنند و در معرض صدمات فیزیکی ناشی از زمینخوردن قرار میگیرند.
بیماران مبتلا به استئوپروز به دلیل کاهش مقاومت ستون مهرهها و افزایش فشار موجود بر روی اعصاب این ناحیه، از افزایش دمای موضعی و احساس تیرکشیدن کمر یا اندام تحتانی خبر میدهند. همچنین برخی افراد مبتلا به استئوپروز از تنگی نفس به همراه سرفه مزمن شکایت میکنند؛ زیرا بافت استخوانی ضعیف دنده به ریههای بیمار فشار وارد میکند و حجم تبادل تنفسی را کاهش میدهد.
افرادی که باید بدانند پوکیاستخوان تا چند درصد خطرناک است؟
طبق آمارهای موجود حدود 25 الی 38 درصد پوکیاستخوان در کشور ایران مربوط به افراد جوان و میانسال است؛ بنابراین جهت تشخیص علت این عارضه باید به متخصص مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص علت اصلی کاهش تراکم توده استخوانی، ابتدا وضعیت جسمانی شما را مورد بررسی قرار میدهد و در مورد سابقه پزشکی که دارید، سؤال میکند.
همچنین متخصص شیوه سبک زندگی شما را ارزیابی میکند تا وجود فاکتورهای خطرناک مانند مصرف الکل و کمتحرکی را تشخیص دهد. درصورتیکه پزشک متخصص علت استئوپروز را کمبود برخی مواد معدنی یا ویتامینهای ضروری تشخیص دهد؛ انجام آزمایش خون را تجویز میکند. با انجام نمونهگیری خون و بررسی آن در آزمایشگاه، میتوان هرگونه کمبود یا فقدان ترکیبات ضروری جهت رشد استخوان را تشخیص داد.
همچنین پزشک متخصص ضمن تجویز آزمایش خون در افراد میانسال، میتواند استئوپروز ناشی از کمبود هورمونهای جنسی را بررسی کند. متخصص ارتوپد جهت تشخیص دقیقتر دلیل پوکیاستخوان انجام تست سنجش تراکم استخوانی را تجویز میکند.
در طی انجام این تست آزمایشگاهی، مقداری اشعه ایکس به استخوان موردنظر تابیده میشود و پزشک متخصص میزان جذب این پرتوها توسط استخوان را مورد بررسی قرار میدهد. طبق نتایج این تست تشخیصی بالابودن میزان جذب پرتوهای اشعه ایکس به معنای تراکم توده استخوانی نرمال است.
انتخاب شیوه درمانی مناسب برای کاهش نشانههای پوکیاستخوان
پوکیاستخوان 30 درصد در مراحل اولیه بروز این بیماری ضمن انجام برخی اقدامات درمانی لازم بهصورت کامل درمان میشود. برای یافتن پاسخ چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. دریافت مقادیر مناسبی از املاح معدنی کلسیم و منیزیم به همراه ویتامینهای ضروری گروه ب، ث و دی یکی از بهترین راهکارهای درمانی است که پزشک برای افزایش تراکم توده استخوانی پیشنهاد میدهد.
درصورتیکه متخصص دریافت مقادیر ناکافی از املاح معدنی و ویتامینهای ضروری جهت تسهیل رشد استخوانها را تشخیص دهد، مصرف مکملهای خوراکی این ترکیبات ضروری را تجویز میکند. پزشک متخصص برای درمان استئوپروز ناشی از کمبود هورمونهای جنسی در سنین میانسالی مصرف داروهای خوراکی با منشأ ترکیبات استروژنی یا تستوسترون را پیشنهاد میدهد.
این داروهای خوراکی ضمن افزایش میزان هورمون استروژن در زنان و تأمین تستوسترون کافی در مردان از پیشرفت استئوپروز جلوگیری میکنند. داروهای بیس فسفوناتها از دیگر داروهای خوراکی هستند که ضمن مصرف آنها، میتوانید احتمال شکستگی استخوانهای خود را کاهش دهید. انجام تمرینات ورزشی سبک تحتنظر یک فیزیوتراپیست ماهر، تراکم توده استخوانی را افزایش میدهد و از بروز شکستگی در این بافت جلوگیری میکند.
انجام ورزشهای هوازی که استخوان را تحتفشار متعادلی قرار میدهند نقش مهمی در افزایش تولید سلولهای جدید استخوانی دارند. همچنین متخصص فیزیوتراپی شما را جهت داشتن سبک زندگی سالم و تغییر عادات اشتباه در حین انجام فعالیتهای روزانه راهنمایی میکند.
راهکارهای خانگی برای کنترل بیماری پوکیاستخوان
عارضه پوکیاستخوان در مراحل اولیه بروز این بیماری ضمن تغییر سبک زندگی قابلکنترل است. برای پیشگیری از پیشرفت استئوپروز به رژیم غذایی خود اهمیت دهید و ترکیبات غذایی مقوی جهت رشد استخوانها را در برنامه تغذیهای خود قرار دهید. همچنین مصرف روزانه چند عدد انجیر خشک نشانههای پوکیاستخوان را بهصورت قابلتوجهی کاهش میدهد.
کاهش کافئین مصرفی در برنامه غذایی احتمال بروز استئوپروز را کنترل میکند. ترککردن مصرف سیگار و عدم نوشیدن الکل یکی از مؤثرترین راهکارهایی است که جهت جلوگیری از پیشرفت استئوپروز وجود دارد. ترکیبات سمی موجود در سیگار و الکل تراکم توده استخوانی را کاهش میدهند و موجب شکستگی استخوان میشوند.
ضمن عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی، افرایش تراکم توده استخوانی را در زمان کوتاهی مشاهده خواهید کرد. کنترل میزان سدیم دریافتی در طول روز نیز اثرات قابلتوجهی جهت افزایش تراکم توده استخوانی دارد. با استفاده از کفشهای مناسب خطرات شکستگی استخوانی ناشی از زمینخوردن را کاهش دهید. پیادهروی آهسته به مدت چند دقیقه را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا فرایند استخوانسازی در بدن شما تسهیل شود. ضمن انجام تمرینات ورزشی سبک و کالری دریافتی، وزن خود را کنترل کنید.
افراد لاغر با کمبود برخی مواد موردنیاز برای رشد استخوان مواجه میشوند؛ همچنین نشانههای استئوپروز در بیماران چاق شایع است.
چند درصد از پوکیاستخوان خطرناک است و زمان مراجعه به پزشک
شاید از خود سؤال کنید که پوکیاستخوان تا چند درصد خطرناک است؟ پوکیاستخوان یکی از رایجترین عارضههای اسکلتی است که بسیاری از افراد را در دورههای کودکی تا میانسالی گرفتار میکند. در صورت مشاهده نشانههای اولیه استئوپروز مانند شکستگیهای کوچک یا درد مفاصل باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
عارضه خفیف استئوپروز ضمن رعایت نکات تغذیهای و تغییر سبک زندگی به میزان قابلتوجهی کنترل میشود؛ درصورتیکه استئوپروز همراه با نشانههای زیر باشد، به پیگیری جدی توسط پزشک متخصص نیاز دارد. استخوانهای ران، بازو و مچ دست یا پا به دنبال کوچکترین ضربههای فیزیکی یا چرخش ناگهانی دچار شکستگیهای کوچک میشوند.
قد شما به دلیل افزایش فشار موجود بر روی ستون فقرات بهصورت ناگهانی کاهش مییابد و دردهای خفیف ناشی از فشردگی اعصاب در اندام تحتانی را احساس میکنید.
کاهشیافتن تراکم توده استخوانی در ارتباط با کمبود کلسیم در رژیم غذایی است و دندانهای شما بهصورت مکرر دچار پوسیدگی میشوند.
مفاصل مچ پا و زانوی شما در هنگام گام برداشتن بسیار دردناک میشوند و توانایی پایینی جهت انجام فعالیتهای روزانه دارید.
به دلیل کاهش تراکم استخوانهای دنده، نشانههای تنگی نفس و سرفه مزمن را مشاهده میکنید.
ضمن مصرف داروهای مکمل ویتامین دی و مواد معدنی کلسیمی نشانههای استئوپروز شما بهبود نمییابد.
علائم عارضه استئوپروز را همراه با بیماریهای آرتریت روماتوئید یا اختلال در ترشح هورمونهای تیروئیدی تجربه میکنید.
چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است و عواقب بیتوجهی به آن
90 درصد استئوپروز معمولا حادترین شکل این بیماری است که در صورت عدم پیگیری و درمان این عارضه ایجاد میشود. جهت پیشگیری از بروز عواقب خطرناک استئوپروز به نشانههای اولیه این بیماری اهمیت دهید و جهت درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید. بسیاری از بیماران در صورت عدم درمان این عارضه از دردهای شدید مفصلی در هنگام راهرفتن خبر میدهند که ضمن مصرف داروهای مسکن نیز کاهش نمییابد.
استئوپروز کیفیت زندگی فرد را کاهش میدهد و در برخی بیماران با دردهای شدید کمر همراه است. مبتلایان استئوپروز مهرههای ستون فقرات بسیار ضعیفی دارند که ضمن کوچکترین فشار خرد میشوند؛ بنابراین این افراد در معرض آسیبدیدگی اعصاب نخاعی قرار دارند. کاهش ناگهانی قد به دلیل تحتفشار بودن مهرههای کمری یکی از رایجترین عواقب خطرناکی است که بیماران مبتلا به این عارضه گزارش میدهند. همچنین پیشرفت استئوپروز میتواند با ایجاد قوز در مهرههای گردن یا کمر همراه باشد که تأثیر منفی بر ظاهر فرد دارد.
شکستگی استخوان لگن و پاها به دنبال عدم درمان استئوپروز دیده میشود که توانایی راهرفتن فرد را مختل میکند. ایجاد ترک بر روی استخوان لگن به مدتزمان بسیار طولانی جهت بهبودی نیاز دارد و توانایی فرد جهت راهرفتن را کاهش میدهد. اضافهوزن به دلیل کاهش توانایی حرکتی یکی از خطرناکترین نتایج استئوپروز است که احتمال بروز افسردگی در فرد را ایجاد میکند. برای پیشگیری از عوارض جبرانناپذیر استئوپروز، به یک کلینیک درمانی تخصصی مراجعه کنید و تحتنظر پزشک متخصص قرار بگیرید.
سخن پایانی
برای پاسخ به سؤال چند درصد پوکیاستخوان خطرناک است؛ باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و تستهای تشخیصی لازم را انجام دهید. استئوپروز توانایی راهرفتن را با مشکل مواجه میکند و ارتباط مستقیمی باکیفیت زندگی شما دارد. استئوپروز در ابتدای بیماری نشانههای آشکاری ندارد و ضمن معاینه پزشک و بررسی نتایج آزمایشگاهی تشخیص داده میشود. افزایش سن و کمبود املاح و ویتامینهای ضروری برای رشد استخوان از مهمترین عوامل خطر برای این عارضه هستند.
پوکیاستخوان تا چند درصد خطرناک است؟ نشانههای اولیه استئوپروز ضمن انجام راهکارهای خانگی و رعایت رژیم غذایی تا حدود زیادی کنترل میشوند؛ درحالیکه پوکیاستخوان شدید به بررسی پزشک نیاز دارد. پزشک متخصص ضمن بررسی علت اصلی این عارضه، راهکار درمانی مناسبی را انتخاب میکند. جهت درمان استئوپروز میتوانید به کلینیک درمانی ما مراجعه کنید. کلینیک درمانی ما یکی از بهترین مراکز تخصصی در زمینه تشخیص علت استئوپروز و کنترل این بیماری خطرناک است.