تیرکشیدن پاشنه پا میتواند علل مختلفی مانند کشیدگی یا پارگی تاندون آشیل، آسیب فیزیکی، خار پاشنه و فاشیای کف پا داشته باشد. استفاده از تمرینات کششی، باند کشی، کفی نرم کفش، کمپرس سرد یا گرم و مسکنها میتواند به کاهش درد کمک کند. اگر درد پاشنه در صورت تداوم یا شدید شدن، باید توسط متخصص ارتوپدی معاینه شود. تیرکشیدن پاشنه پا از جمله عارضههای دردناک و در برخی مواقع غیرقابلتحمل است. علائم درد پاشنه معمولاً با گزگز کردن کف پا، کبودشدن و تورم شروع میشود. گاهی اوقات این درد آن قدر غیرقابلتحمل میشود که شما نمیتوانید پایتان را روی زمین بگذارید. توجه کنید که دائمی بودن تیرکشیدن پاشنه پای چپ و راست میتواند نشانه یک بیماری و عارضه بسیار خطرناک و جدی باشد. برای آشنایی با مهمترین دلایل تیرکشیدن و درد پاشنه پا و اینکه برای درد پاشنه پا به کدام دکتر مراجعه کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- درد و تیرکشیدن پاشنه پا نشانه چیست؟
- مهمترین علت تیرکشیدن پاشنه پا چیست؟
- تیرکشیدن پاشنه پا در اثر کمبود ویتامین
- دلیل درد و تیرکشیدن پاشنه پا هنگام بیدارشدن از خواب
- دلیل درد و تیرکشیدن پاشنه پا در زمان راهرفتن
- درمان تیرکشیدن پاشنه پا به شیوه سنتی
- برای تشخیص علل تیرکشیدن پاشنه پای چپ چه موقع به متخصص مراجعه کنیم؟
- سخن پایانی
درد و تیرکشیدن پاشنه پا نشانه چیست؟
در ابتدا بهتر است بدانید که مچ پای شما از استخوانهای بسیاری تشکیل شده که از بزرگترین آنها استخوان ناحیه پاشنه است. در واقع بیشترین وزن بدن شما بر روی استخوان پاشنه قرار دارد. علتهای بسیاری در درد و تیرکشیدن پاشنه پا نقش دارند که در برخی مواقع ممکن است دلیل درد در قسمت پاشنه، مشکل دیسک کمر و همچنین عارضههای مرتبط به آن باشد.
تشخیص سریع و بهموقع علل درد در ناحیه پاشنه پای چپ و راست و همچنین درمان این عارضه با شیوههای بسیار ساده، مانند مصرف داروهای ضد تورم بهصورت خوراکی، بانداژ، پوشیدن کفشهای طبی و… مانع از گسترش درد میشود. بهغیراز مواردی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، سایر دلایل میتوانند در ایجاد تیرکشیدن و درد پاشنه نقش داشته باشند که البته در بین افراد، کمتر اتفاق میافتد. مهمترین این علل عبارتاند از:
سندروم تارسال تونل
کبودشدن ناحیه پاشنه
سندروم هاگلوند
عارضه آتروفی پد پا
سندروم سینوس تارسی
عفونت استخوان ناحیه پاشنه
عارضه تومور استخوان قسمت پاشنه
مهمترین علت تیرکشیدن پاشنه پا چیست؟
درد و تیرکشیدن پاشنه دلایل بسیاری دارد. بهصورت کلی دلیل تیرکشیدن و درد پاشنه ضربه شدید، چاقی و وزن زیاد، پوشیدن کفشهای نامناسب، راهرفتن نادرست و… است. البته برخی از علل این عارضه بسیار رایج هستند که در ادامه مهمترین آنها را برای شما ذکر خواهیم کرد. مهمترین علت درد پاشنه عبارتاند از:
خار پاشنه
از جمله علل تیرکشیدن پاشنه خار پاشنه میباشد. زمانی که در ناحیه زیرین استخوان کف پا یک نوع زائده استخوانی رشد کند، خار پاشنه به وجود میآید. این مشکل از طریق عکسبرداری با اشعه ایکس از قسمت کف و پاشنه دیده میشود. بد نیست بدانید که ایجاد عارضه خار پاشنه خودبهخود سبب بهوجودآمدن درد و حتی درد نشده و تنها درصورتیکه خار پاشنه بزرگ و متورم شود، احتمال دارد درد را تجربه کنید.
کسانی که از اضافهوزن رنج میبرند، ورم کردن خار پاشنه نسبت به سایر اشخاص بیشتر جلبتوجه میکند. بد نیست بدانید که خار پاشنه از جمله مشکلات رایج است که تقریباً از بین ده نفر، یک شخص به آن دچار میشود.
خمیده شدن زیاد پا به درون
خمیده شدن زیاد پا به داخل از دیگر علل تیرکشیدن پاشنه است. خمیده شدن زیاد پا به درون ممکن است سبب بهوجودآمدن کشش بر روی تاندونها و همچنین رباطهای وصل شده به پایین و پشت استخوان ناحیه پاشنه میگردد. این مشکل در ناحیه لگن، قسمت زانوها و همچنین کمر شما میتواند صدمات جدی را ایجاد نماید.
پیچخوردن ناحیه مچ پا
درصورتیکه شدت و میزان پیچخوردگی ناحیه مچ پا بسیار زیاد و جدی باشد، در پادرد شدیدی را تجربه خواهید کرد.
ایجاد شکستگی در پا
در برخی مواقع به دلیل واردشدن نیرو و ضربه بر ناحیه کف پا احتمال دارد که استخوان کف پای شما دچار شکستگی شود. این نوع شکستگی درد خفیف تا شدیدی را به وجود میآورد.
مشکل تاندونیت آشیل
بد نیست بدانید که تاندون آشیل سبب اتصال ساق پا به پاشنه میشود. خصوصیت درد تورم تاندون آشیل سفتوسخت و سوزش است. هنگامی این مشکل به وجود میآید که شخص از تاندون خود بیش از حد استفاده نماید. بهعنوانمثال شخصی که زیاد تمرین دوندگی انجام میدهد یا شخصی که بدون گرم و آمادهکردن بدن خود، تمرینات ورزشی مخصوص پا را انجام میدهد، بیشتر به این عارضه مبتلا میشود.
علاوه بر این مشکل آرتروز و پوشیدن کفش نامناسب نیز ممکن است در بهوجودآمدن این عارضه نقش داشته باشند. در بیشتر مواقع تنها تاندون آشیل دچار تورم شده، اما در برخی مواقع تاندون موردنظر به علت فعالیت گسترده و زیاد ناگهان دچار پارگی میگردد که بهغیراز درد زیاد، صدایی شبیه به صدای پاپ در آن لحظه شنیده میشود.
عارضه بورسیت
بورسیت که به نام التهاب بورس نیز معروف است از دیگر علل درد ناحیه کف پای چپ و راست میباشد. بورسها نوعی کیسههای انباشته شده از مواد مایع هستند که اگر دچار تورم شوند، درد شدیدی را در شما به وجود میآورند.
گیرکردن عصب پا
در برخی مواقع عارضههای مختلف از جمله شکستگی، ورم کردن سیاهرگ و همچنین پیچخوردن سبب گیرافتادن عصب پا میشود. از مهمترین علائم گیرافتادن این عصب میتوان به درد شدید و خفیف، بیحس شدن و البته احساس سوزش در ناحیه کف پا اشاره کرد.
تیرکشیدن پاشنه پا در اثر کمبود ویتامین
احتمال دارد شما از آن دسته کسانی باشید که از درد شدید استخوان در قسمتهای گوناگون بدن بخصوص ناحیه پاشنه رنج میبرید و همیشه شکایت میکنید که چرا پاشنه پام تیر میکشه؟ بهاحتمال زیاد اکثر افراد به شما پیشنهاد میکنند که هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید. پس از مراجعه به متخصص ارتوپد و انجام معاینه و آزمایشهای لازم متوجه خواهید شد که دلیل این عارضه، کمشدن سطح ویتامین دی در بدن است. ویتامین دی بهمنظور جذب بهتر دو ماده معدنی از جمله کلسیم و فسفر در بدن لازم میباشد.
بد نیست بدانید که این دسته از املاح معدنی در محکمشدن استخوانها تأثیر فراوانی دارند. ازاینرو وجود ویتامین دی موردنیاز در بدن از بهوجودآمدن انواع دردهای استخوانی و حتی دردهای عضلانی پیشگیری مینماید. مهمترین و اصلیترین منبع تولید ویتامین دی شما، بدنتان است. این نوع ویتامین با مصرف انواع خوراکی و غذاها، به مقدار کمی جذب بدنتان میشود؛ چرا که بدن قادر است ویتامین ضروری خود را از طریق تابیدن نور خورشید بر سطح پوست، فراهم نماید.
در نتیجه از جمله علل درد استخوان و تیرکشیدن پاشنه، کمشدن سطح ویتامین دی و همچنین ماده معدنی کلسیم است که در صورت عدم درمان، بهاحتمال زیاد در برابر بیماری پوکیاستخوان قرار خواهید گرفت. همچنین ممکن است شما در مقابل ضربه و نیروهای وارد شده بر قسمت کف پا، دچار صدمات بیشتری شوید.
دلیل درد و تیرکشیدن پاشنه پا هنگام بیدارشدن از خواب
دلایل گوناگونی در بهوجودآمدن درد و درد قسمت پاشنه و همچنین کف پا هدر زمان صبح پس از بیدارشدن وجود دارد. بهمنظور تشخیص دلیل اصلی این عارضه میبایست کیفیت و نوع درد بهصورت دقیق مورد بررسی قرار بگیرد. بهعنوانمثال درصورتیکه درد قسمت پاشنه بسیار شدید و تیر کشنده باشد، به معنای تورم است. از دیگر دلایل این عارضه میتوان موارد زیر را نام برد:
عارضه فاشئیت کف پا
فاشئیت کف پا از جمله علل درد قسمت پاشنه در صبح است که به البته به آن التهاب فاشیای قسمت کف پا نیز گفته میشود. توجه کنید که فاشیا نوعی نوار بافتی بسیار ضخیم در ناحیه کف پا میباشد که در صورت استفاده زیاد از آن، یا اگر دائماً تحت کشیدگی واقع شود، در این قسمت درد شدید یا خفیفی را احساس خواهید کرد.
ایجاد شکستگی
بهمنظور درمان درد و درد قسمت پاشنه در صبح، اغلب در چند گام نخست پس از بیدارشدن از خواب آغاز میگردد. احتمال دارد در روز این درد با آغاز کارهای روزمره کمتر شود. البته برای اکثر اشخاص این درد اول صبح بسیار سخت و حتی غیرقابلتحمل است؛ چرا که میبایست به مدت چند دقیقه بدون حرکت و کاملاً ثابت در حالت ایستاده قرار بگیرند تا شدت این درد آرامآرام کم شود. همچنین در برخی مواقع میبایست فرایند انجام فعالیتهای روزمره خود را به حداقل برسانید.
عارضه التهاب تاندون آشیل
از دیگر علل درد پای چپ و راست در اول صبح بلافاصله پس از بیدارشدن، مشکل ورم کردن تاندون آشیل است. این عارضه را میتوانید با شیوههای خانگی و حتی پزشکی برطرف نمایید.
دلیل درد و تیرکشیدن پاشنه پا در زمان راهرفتن
تیرکشیدن قسمت کف پا و همچنین درد در این ناحیه در زمان راهرفتن ممکن است علتهای بسیاری داشته باشد. برخی از این علل ساده و برخی بسیار پیچیده هستند. بهترین کاری که میتوانید در زمان شروع درد انجام دهید، مراجعه به متخصص ارتوپد و تشخیص سریع و بهموقع علت این عارضه و در نهایت پیشگیری از گسترش آن است. برخی از علل درد و درد قسمت پاشنه در زمان راهرفتن عبارتاند از:
ورم کردن ناحیه کف پا
هنگامی این مشکل رخ میدهد که فاشیای پا نسبت بهاندازه طبیعی خود دچار کشیدگی شده و سبب پاره شدن بسیار کم فاشیا گردد. اشخاص مبتلا به بیماری دیابت، اشخاص با اضافهوزن زیاد، بازیکنان ورزش والیبال، کسانی که قسمت کف پایشان صاف است، خانمهای باردار، افراد تنیسباز، اشخاص دونده و پله نورد نسبت به سایر افراد بیشتر در برابر ابتلا به این عارضه قرار دارند.
از جمله مسائلی که احتمال بهوجودآمدن این مشکل را تا چندین برابر بیشتر میکند، میتوان به استفاده از کفشهای نامناسب و واردکردن فشار به یک شیء بسیار سنگین اشاره کرد.
خار پاشنه
پوشیدن کفشهای طبی که با نوع فعالیت و پاهای شما متناسب باشد، میتواند درد ناشی از خار پاشنه در زمان راهرفتن را به حداقل برساند.
مشکل آپوفیزیت پوستی
آپوفیزیت پوستی از جمله عارضههای رایج در کودکان از سنین ۸ الی ۱۴ سال میباشد. همچنین این عارضه در کودکانی که فعالیتهای گسترده و تمرینات ورزشی مختلف از جمله تمرینات پرشی را بهصورت گسترده انجام میدهند، بیشتر دیده میشود. درد این عارضه اغلب در ناحیه عقب پاشنه ایجاد میشود. از جمله مواردی که احتمال دچارشدن به آپوفیزیت پوستی را بیشتر میکند، استفاده از کفشهای غیراستاندارد و نامناسب است.
عارضه بورسیت
همانطور که در قسمت قبل بیان کردیم، به کیسههای انباشته شده از مواد مایع، بورس گفته میشود. بورسها وظیفه دارند تا حرکت تاندون و البته ماهیچهها را در زمان حرکت مفاصل راحت و سریع نمایند. دلیل درد و درد ناحیه پاشنه از نظر پزشکان طب سنتی، عارضه بورسیت است که دو عامل در ایجاد آن نقش دارند.
پوشیدن کفشهای غیراستاندارد و نامناسب اولین دلیل و مسائل ساختاری ناحیه پا دومین دلیل این عارضه است. عارضه بورسیت یا همان ورم کردن بورسها سبب بهوجودآمدن درد در ناحیه عقب کف پا میگردند.
وجود کبودیهای سطحی و موضعی
احتمال دارد در زمان راهرفتن در اثر واردشدن یک ضربه خفیف یا شدید به ناحیه پا، قسمت کف و پشت پاشنه کمی کبود شود که همین کبودی با درد و تیرکشیدن همراه است. درصورتیکه با استراحت مناسب و کافی این درد برطرف نشد و شدت آن بیشتر شد، میبایست در اولین فرصت به یک متخصص ارتوپد باتجربه و حاذق مراجعه نمایید.
ورم کردن آشیل
این عارضه ممکن است در اثر استفاده از کفش غیراستاندارد، عارضه آرتریت واکنشی، بیماری نقرس، عارضه آرتریت روماتوئید و… رخ دهد.
تحتفشار واقعشدن عصبها
از دیگر دلایل درد و درد پاشنه هنگام راهرفتن واردشدن فشار به عصب است. این عارضه با علائم گوناگونی همراه میباشد که از جمله آنها میتوان به سوزنسوزنشدن، گزگز، درد شدید و همچنین بیحسی اشاره کرد.
پوشیدن کفشهای غیراستاندارد و نامناسب
از رایجترین دلایل تیرکشیدن و درد پاشنه در زمان راهرفتن، استفاده از کفشهای غیراستاندارد میباشد. خود این مسئله ممکن است دلیل شروع دیگر مشکلات باشد. با پوشیدن کفشهای طبی اصولی و مناسب از بهوجودآمدن انواع مشکلات پیشگیری نمایید.
درمان تیرکشیدن پاشنه پا به شیوه سنتی
درصورتیکه میزان شدت درد و تیرکشیدن کف پا کم و قابلتحمل باشد، میتوانید با کمک شیوههای خانگی و بسیار راحت درد خود را کم و حتی برطرف نمایید. از جمله اقداماتی که میتوانید برای درمان درد ناحیه پاشنه به شیوه سنتی انجام دهید، عبارتاند از:
از انجام کارهایی که سبب واردشدن فشار زیاد به ناحیه کف پا میشود، پرهیز نمایید.
استفاده از کفشهای طبی که متناسب با پا و شغل شما باشد؛ چرا که کفش غیراستاندارد و نامناسب دلیل اکثر مشکلات و اختلالهای پا است.
بهمنظور کمترشدن فشار وارده بر قسمت کف و پاشنه تاحدامکان از پابرهنه بودن پرهیز نمایید.
استراحت مناسب و کافی
درصورتیکه بهصورت مرتب ورزش میکنید، حتماً پیش از شروع ورزش، بدن خود را با گرمکردن آماده کنید.
از مواد غذایی و همچنین میوههایی که ویتامین ب زیادی دارند، بیشتر استفاده نمایید. از جمله این مواد غذایی میتوان به ماهی سالمون، تخممرغ، میوه آووکادو و البته مغز تخمه آفتابگردان اشاره کرد.
بهمنظور کمترشدن درد از کمپرس یخ در ناحیه موردنظر استفاده نمایید.
برای تشخیص علل تیرکشیدن پاشنه پای چپ چه موقع به متخصص مراجعه کنیم؟
درصورتیکه شدت تیرکشیدن و درد کف پا بسیار کم و قابلتحمل باشد، با انجام شیوههای خانگی بهاحتمال زیاد بتوانید درد خود را برطرف نمایید. البته در برخی مواقع لازم است که حتماً به یک متخصص ارتوپد مطمئن و حاذق برای تشخیص و درمان مراجعه نمایید. درصورتیکه با یکی از موارد زیر روبرو شدید، حتماً درد مربوطه را جدی گرفته و در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید. این موارد عبارتاند از:
ادامهدار بودن تیرکشیدن و درد پاشنه بیشتر از ۷ روز
تداوم داشتن درد حتی در حالت ثابت و بدون حرکت
بهوجودآمدن مشکل در راهرفتن عادی شما
ایجاد تب به دنبال درد و درد پاشنه و کف پا
مؤثر نبودن شیوههای خانگی جهت درمان
شروعشدن درد بهصورت ناگهانی
مشاهده تورم در ناحیه کف پا
میزان درد بهاندازه شدید و حاد باشد که نتوانید بهخوبی راه بروید.
برای پیشگیری از بدتر شدن شدت درد و علاوه بر این تشخیص بهترین زمان جهت مراجعه به متخصص، این امکان را دارید که از طریق کلینیک درمانی ما با متخصصان ارتوپد بهصورت آنلاین در هر لحظه از شبانهروز ارتباط برقرار نمایید. فراموش نکنید که پا مهمترین قسمت بدن و در اصل ستون بدن است. ازاینرو با مهم دانستن درد پاشنه و درمان بهموقع آن حتماً زندگی بهتری را تجربه خواهید کرد.
سخن پایانی
علل تیرکشیدن پاشنه پا بسیار متفاوت است و میتواند به دلایل مختلفی از جمله ورزش نامناسب، کفش نامناسب و آسیب به استخوان و تاندون رخ دهد. برای درمان درد پاشنه در ابتدا روشهای خانگی مثل ماساژ و ورزشهای کششی را امتحان کنید و حتماً از کفش طبی استفاده کنید. اگر درد حتی کاهش پیدا نکرد و حدود یک هفته به طول انجامید، باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه قرص برای تیرکشیدن پاشنه پای چپ و دارو ممکن است عوارض غیرقابلجبرانی داشته باشد. درد کف پا از جمله عارضههای رایج در اکثر افراد است که عوامل بسیاری در ایجاد آن دخالت دارند. ممکن است برخی از عوامل خارجی بر هماهنگی پا اثر گذاشته و در آن اختلال و مشکلاتی از جمله تیرکشیدن و درد را ایجاد نمایند.
درصورتیکه درد قسمت کف پا چند روز متوالی ادامه داشت، حتماً در اولین فرصت برای معاینه به فوقتخصص مراجعه نمایید. درصورتیکه شما یا یکی از عزیزانتان از درد پاشنه و درد آن رنج میبرید، حتماً دراسرعوقت برای تشخیص علت این عارضه و درمان به یک متخصص ارتوپد یا کلینیک درمان ما با بهترین فوقتخصصان مراجعه نمایید.